
1. Spin 1/2: observabile compatibile, bază, ecuații cu funcții si valori proprii; Operatori/ matrice Pauli: definiție, proprietăți.
2. *Rotații în mecanica cuantică
3. Compunerea momentelor cinetice a doua particule cu spin 1⁄2: moment cinetic total; relații de comutare, seturi de observabile compatibile (ecuații cu vectori si valori proprii);
Problema: relații intre cele doua baze.
4. Teoria compunerii momentelor cinetice in mecanica cuantica. Teorema Clebsch-Gordan: moment cinetic total; relații de comutare, seturi de observabile compatibile (ecuatii cu functii si valori proprii); coeficienti Clebsch-Gordan (definitie, proprietati-demonstrații); enuntul teoremei Clebch-Gordan; relații de recurenta pentru coeficientii Clebsch-Gordan (facultativ); conditia de normare. Probleme.
5. Teoria câmpului central în mecanica cuantică. Hamiltonianul; ecuația cu funcții și valori proprii asociate energiei; forma soluțiilor si discuția alegerilor; principalii pași urmați pentru rezolvarea ecuației radiale.
Atom hidrogenoid: Hamiltonianul; forma soluțiilor ecuației cu vectori și valori proprii pentru energie; principalii pasi urmati pentru rezolvarea ecuatiei radiale; condiția de tăiere a seriei; nivele de energie; grad de degenerare.
Aplicatie seminar pentru n=1,2, 3; alte probleme seminar.
6. Teoria perturbatiilor staționare (independente de timp) – cazul degenerat: formularea problemei; deducerea sistemului de ecuații pentru coeficienții dezvoltării stării proprii a energiei: dezvoltarea coeficienților și a valorilor proprii ale energiei: aproximația în ordinul 0 și în ordinul 1 pentru stările proprii și pentru energii; Ecuația caracteristică. Interpretarea rezultatelor.
Aplicatie seminar: efectul Stark.
7. Miscarea unei particule în câmp electromagnetic: Ecuația Pauli
8. Sisteme de particule identice. Principiul lui Pauli. Aproximația interacției interparticule.
9. Regula de aur a lui Fermi – enunț și interpretare
Proiecte-teme obligatorii (parte din nota pentru partea a II-a) – cerințele sunt încărcate separat
a. Compunerea momentului cinetic orbital cu momentul cinetic de spin 1⁄2
b. Teoria câmpului central în mecanica cuantică/ Atom hidrogenoid
- Formator: Andreea Croitoru
- Formator: Roxana Zus